Wat is FeLV of kattenleukemie?
FeLV (Feline Leukemie Virus) of kattenleukemie is een ernstige virusziekte met dodelijke afloop, veroorzaakt door een retrovirus. Het virus produceert een enzym waardoor kopieën van het virus DNA in de besmette cellen van de kat terecht komt. Hierdoor wordt uiteindelijk het immuunsysteem van de kat ernstig aangetast en zijn de katten vatbaarder voor allerlei secundaire infecties.
Hoe vindt verspreiding en besmetting van FeLV plaats?
Met FeLV geïnfecteerde katten scheiden in grote hoeveelheden virus af via speeksel en neusuitvloeiing, maar ook via bloed, urine en ontlasting wordt FeLV virus uitgescheiden. Besmetting treedt voornamelijk op door vechten en langdurig sociaal contact (likken, elkaar schoonmaken). Een drachtige poes kan bovendien het virus via de baarmoeder en moedermelk overbrengen op kittens. Het FeLV virus overleeft niet lang buiten het lichaam van een kat, waarschijnlijk minder dan een paar uur.
Ontwikkelen alle met FeLV geïnfecteerde katten ook de ziekte?
Niet elke geïnfecteerde kat zal ziek worden, maar elke kat die de ziekte ontwikkeld zal uiteindelijk sterven, veelal door de secundaire infecties. De ontwikkeling van ziekte is sterk afhankelijk van leeftijd, gezondheid en levensomstandigheden. Zo worden geïnfecteerde kittens uiteindelijke bijna allemaal ziek t.o.v. “slechts” 10-30% van alle volwassen katten.
Katten die niet ziek worden zullen echter wel het FeLV virus uitscheiden (drager)!
Wat zijn de symptomen van FeLV of kattenleukemie?
In het vroege stadium van de ziekte vertonen veel katten geen of nauwelijks ziektesymptomen. Na verloop van tijd (weken, maanden of zelfs jaren) kan de gezondheid van de geleidelijk verslechteren. Ook bij periodes van ziekte afgewisseld met perioden van relatieve gezondheid dient aan FeLV gedacht te worden.
De symptomen die gezien worden zijn het gevolg van de ziekte zelf of van de verminderde afweer:
- Verlies van eetlust
- Geleidelijk gewichtsverlies
- Slechte vacht conditie
- Vergrote lymfeklieren (leukemie)
- Aanhoudende koorts
- Bleke slijmvliezen (tandvlees, oog)
- Ontsteking van het tandvlees (gingivitis) en mond (stomatitis)
- Infecties van de huid, de urineblaas, en de bovenste luchtwegen
- Aanhoudende diarree
- Verandering in gedrag en evt. andere neurologische aandoeningen
- Oogafwijkingen
- In catteries, abortus van kittens en/of andere geboorteafwijkingen
Hoe wordt de diagnose FeLV gesteld?
Na een uitgebreid lichamelijk onderzoek en aan de hand van het verhaal van de eigenaar kan het vermoeden van FeLV ontstaan. Met behulp van een FeLV - FIV sneltest en een kleine hoeveelheid bloed kan de waarschijnlijkheidsdiagnose FeLV gesteld worden. Dit onderzoek kan op de kliniek worden uitgevoerd en de uitslag is binnen 10 minuten bekend.
Een positieve uitslag wil echter nog niet meteen betekenen dat de kat de ziekte ontwikkeld heeft. Het kan zijn dat de kat in een acute fase van de infectie verkeert en dat de kat de infectie overwint en niet ziek wordt. Daarom is aan te raden om de test na 3 maanden te herhalen.
Het kan zijn dat uw dierenarts adviseert om ter controle bloed naar een laboratorium op te sturen.