Don Sfynx ( donsky/ kale Rus)

Don Sfynxen zijn niet verwant van oorsprong aan de Canadese Sfynx. 

De eerste Don sphynx werd gevonden door Helen Kovalyva in 1987, in Rostov aan de Don . In eerste instantie zag zij er normaal uit, pas na vier maanden begon zij haar vacht te verliezen. Dit blauwcrème poesje, genaamd Varya, werd gedekt door een onverwante normaal behaarde kater en een aantal van de kittens waren kaal net als hun moeder. Het gen dat de haarloosheid bij de Don Sphynx veroorzaakt is dominant verervend. In 2005 werd het ras bij TICA geregistreerd.

 

Karakter

De Don Sphynx is zeer  actief, vriendelijk en intelligent.  Ze zijn zeer goed met kinderen en andere huisdieren.  Ze luisteren naar commando's en met een beetje moeite kan je ze erg gemakkelijk kunstjes aanleren.  

Uiterlijk

Elegant gebouwde stevige kat met sterke beenderen.  Katers zijn over het algemeen groter dan de poezen. Middelgroot lichaam met een rechte rug.  Brede borst en de romp is breder dan de schouders.  De buik is goed gerond, alsof de kat net gegeten heeft, maar niet te dik.  De poten zijn middellang, in verhouding met het lichaam en stevig gespierd.  De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten, voorpoten zijn wijd geplaatst.   Ovale voeten, gemiddeld van grootte met zeer lange slanke tenen. Aan de voorpoten duidelijk geplaatste duimen waarvan de poten de indruk geven van slanke handen ( apenvingers).   Duidelijk aanwezige vliezen tussen de lange tenen (zwemvliezen).  Dikke voetkussentjes. 

Kop is gemiddeld van  grootte, gematigd wigvormig  met goed ontwikkelde jukbeenderen, kaken en wenkbrouwen.  Het voorhoofd is vlak met veel rimpels tussen de ogen.  De neus is gemiddeld van lengte, recht , met in profiel een duidelijke glooiing naar het voorhoofd.  Snuit is goed ontwikkeld, afgerond en gemiddeld van lengte met een lichte pinch.  Ze hebben een stevige kin.  De snorharen en wenkbrauwharen mogen gekruld, gebroken, lang, kort of afwezig zijn.

Oren zijn groot en afgerond, breed aan de basis en wijd open.  Wijd geplaatst met een een tussenruimte van de de breedte van een oor.  Ze staan niet te laag, maar ook niet boven op de kop.  Ze wijzen lichtjes naar voren.  De buitenrand van het oor zet de lijn van de kop verder.

Ogen, gemiddeld van grootte en amandelvormig.  Ze zijn schuin geplaatst, niet wijd open.  Alle kleuren zijn toegestaan.  Enkele donsharen op de staartpunt bij oudere katten is toegestaan, maar de voorkeur wordt gegeven aan een haarloze staart. 

Staart: een tamelijk lange zweepstaart, die recht staat tot verhouding tot het lichaam.  Katten jonger dan 2 jaar kunnen haar op de staart vertonen.

De huid is elastisch, met duidelijk aanwezig rimpels op de wangen, kaken en onder de kin.  Verticale rimpels tussen de oren die over het voorhoofd naar beneden lopen en uitspreiden tot horizontale rimpels boven de ogen.  De rimpels zijn ook aanwezig bij de basis van de nek, de borst, de staartwortel, op de poten, op de flanken van het lichaam tot onder aan de buik.  Hoe meer hoe beter.  Volwassen dieren dienen ook zoveel mogelijk rimpels te hebben.  

4 Verschillende vachtttypes:

  1. Bald ( rubber): worden haarloos geboren en blijft dit de rest van zijn leven
  2. Flock:  lijkt haarloos, maar is het niet.  De vacht voelt aan als zacht chamois en kan verdwijnen als de kat volwassen wordt.
  3. Velour: wordt geboren met een kale plek boven op de kop.  De wolachtige vacht wordt na verloop van tijd draadachtig en verdwijnt gedurende het eerste levensjaar, waarbij nog wel wat resten haar aanwezig kunnen blijven op de kop, poten en staart.
  4. Brush: verliest slechts een deel van zijn vacht.  De structuur kan stug, zacht, golvend of draadachtig zijn, met haarloze plekken op de kop, bovenkant van de nek en op de rug. ( geen showkwaliteit)

De Don Sfynx is uniek: kan een wintervacht vertonen door middel van fijn haar op de borst en op de staartpunt, die hij dan weer verliest in het voorjaar.

Kleur:  alle kleuren en patronen zijn toegestaan, evenals elke hoeveelheid wit.  Medaillon of witte knoopjes toegestaan.

Verzorging

De Don Sphynx heeft nood aan een regelmatige verzorging, ondanks het gebrek aan haar.  De huid van dit ras scheidt heel veel talg af.   Regelmatig een badje en reinigen van oren en ogen zijn een must.   

De huid mag niet te veel worden blootgesteld aan de zon.  Deze is erg gevoelig en kan dan zelfs verbranden.

 

Er wordt vaak gezegd dat de Don Spynx het ideale huisdier is voor mensen die jammer genoeg allergisch zijn.   Aangezien dat het gaat over een naaktkat en deze dus niet ruiven is dit vaak het geval, maar heel vaak slaat de allergie ook op de huidschilfers.   Laat dit voordien dus zeker goed controleren.